Hete zomers en extreme weerpatronen in de Gard: over droogte en overstromingen
Het kan erg heet worden in Zuid-Frankrijk, dat is geen verrassing. Temperaturen van 30 tot 40 graden, die overigens de laatste jaren ook in Nederland worden aangetikt. En het kan er ook erg droog zijn, ik heb in augustus 2022 in 4 weken misschien alles bij elkaar een halve dag regen gehad. Waar in andere jaren de 40 graden best extreem is, vinden de fransen het nu al bijna heel normaal. Ze kunnen er sowieso beter tegen omdat ze het gewend zijn en in Frankrijk is het hete weer toch ook anders dan die benauwdheid in Nederland door de hogere luchtvochtigheid.
Dit jaar was de droogte echt heel extreem in grote delen van Frankrijk en ook in de Gard. Het doet de natuur pijn! De rivieren staan bijna allemaal droog. Op de terugweg van een trip naar Nîmes reed ik bij Dion over een bruggetje over de Gardon, een van de rivieren bekend van de Pont du Gard. Waar ooit een brede rivier stroomde trof ik nu een haast apocalyptisch aandoende droge en dode bedding aan.
Toch kan er in de Gard ook absurd veel regen vallen. Zoveel zelfs dat de rivieren volledig buiten hun oevers treden. In 2018 gebeurde dat nog in de buurt van Saint-Martin-d’Ardèche. Er ontstonden gevaarlijke situaties op diverse campings. De oorzaak was de regenstorm die elk jaar wel een paar keer voorbij komt. De Fransen noemen het de épisodes méditerranées. Gemiddeld drie tot zes keer per jaar is er een intense neerslag in het Middellandse Zee-gebied. Er valt dan in een paar uur net zoveel regen als normaal in een paar maanden. Dit gebeurt omdat de temperatuur van de Middellandse Zee toeneemt tijdens de droge en hete zomer en waarbij de hete, vochtige lucht opstijgt en dan in contact komt met de koude bovenlaag.