Ontdek wat de Gard allemaal te bieden heeft

Het departement Gard

De Gard is een van de departementen in Frankrijk, ontstaan tijdens de Franse revolutie op 4 maart 1790. Het is een onderdeel van de voormalige regio Languedoc-Roussillon waar ook de Lozère, de Hérault, de Aude en de Pyrénées Orientales toe behoren. Sinds 2016 is de Languedoc-Roussillon samengevoegd met de Midi Pyrénées tot de nieuw gecreëerde regio Occitanië.

De Gard is een mooie streek die veel te bieden heeft op het gebied van historie, cultuur en prachtige natuur. De Gard ligt in het zuiden van Frankrijk, net onder de Ardèche en loopt tot aan de Middellandse Zee. Het departement is vernoemd naar de rivier de Gardon. De Gardon ontspringt in de Haute Cévennes in de Lozère en gaat bij Beaucaire in het zuid-oosten van de Gard over in de Rhône. De Rhône eindigt uiteindelijk bij de Camargue in de Middellandse Zee.

De Gard is een ideale en veelzijdige vakantiebestemming met veel mooie steden zoals Nîmes, Anduze en Uzès. Vele bijzonder mooie dorpen hebben een plek op de ranglijst Les Plus Beaux Villages de France (de mooiste dorpen van Frankrijk).

Pont du Gard

De Gard heeft indrukwekkende bezienswaardigheden zoals de wereldberoemde Pont du Gard, een Romeins aquaduct welke sinds 1985 vermeld staat op de Werelderfgoedlijst. Het is het grootste en meest bekende aquaduct uit de Romeinse tijd. Een meesterwerk van antieke architectuur en in die categorie het hoogste van de wereld.

Het aquaduct werd in de 1e eeuw na Christus door de Romeinen ontworpen en gebouwd. Het doel was de watervoorziening van Nîmes. De waterbronnen in de stad waren in de zomer niet in staat om het garnizoen en de bewoners van voldoende water te voorzien. In Uzès was wel genoeg water vanwege de rivier de Eure en dit water moest getransporteerd worden. De totale lengte van de gebouwde voorziening om dit te bewerkstelligen was 50 km en werkte door middel van ‘natuurlijk verval’. Het is als het ware aflopend gebouwd. Met 25 cm verval per kilometer vervoerde het zo’n 30.000 tot 40.000 m3 water per dag. Het water werd opgevangen in een bassin in Nîmes en van daaruit naar de bronnen, fonteinen en badhuizen getransporteerd.

Het noorden van de Gard

In het noorden grenst de Gard aan het departement de Ardèche met de gelijknamige rivier en vele charmante dorpjes. En bij de populaire plaats Vallon Pont d’Arc.

Het noorden is ook het gebied van La Vallée de la Cèze. De Cèze is een van de mooie, wat kleinere rivieren die Zuid-Frankrijk rijk is. Ze ontspringt in Des Cévennes in Saint-André-Capcèze en stroomt 128 km lang door de Lozère en voornamelijk door de Gard tot aan de uitmonding in de Rhône bij Codolet en Laudun-l’Ardoise. La Vallée de la Cèze biedt veel mooie plekken om te zonnen en te zwemmen. Het dal is voor toeristen zeer aantrekkelijk vanwege de mooie ligging in de ‘schaduw’ van de Ardèche.

Ondanks dat het noorden het minst bekend is bij het grote publiek is het gebied toch zeer de moeite waard om eens te gaan ontdekken! In de reisgids ‘Grandioze Gard’ zijn 3 routes uitgezet met veel afwisseling. Zo gaan de routes langs het mooie dorp Lussan, langs de wandeling bij de Concluses, een prachtige kloof van 6 km. En ook langs Uzès, een zeer charmante stad. De route gaat ook langs de de Ardèche, waar velen de spannende kanotochten beleven. Je leest over de spectaculaire grotten zoals de Aven d’Orgnac en de Grotte de la Salamandre, maar ook een verborgen grot die niet zomaar te vinden is!

Het oosten van de Gard

In het oosten grenst de Gard aan de welbekende Provence, het gebied tussen de Middellandse Zee, het Rhônedal en Italië. De Provence is op zichzelf geen departement maar eigenlijk een streek en een combinatie van diverse (delen van) departementen. Enkele grote steden in de Provence zijn Marseille, Nice, Toulon en Aix-en-Provence.

Ook grenst de Gard in het oosten aan de Route du Soleil, de bekende snelweg van Parijs naar Marseille.

Naast de Gard in het oosten liggen de Vaucluse en de Bouches-du-Rhône. Op deze grens vind je ook de stad Villeneuve-lès-Avignon (net nog in de Gard) en Avignon (net niet meer in de Gard). Beide steden worden gescheiden door de rivier de Rhône.

Zeer de moeite waard is een bezoek aan de Mont Ventoux, de afstand naar deze bekende kale berg is vanuit de Gard prima te overbruggen en een erg leuke optie voor een dagtocht.

Het zuiden van de Gard

Door zijn vorm is het departement de Gard in het zuiden en qua kust aan de Middellandse Zee wat smal uitgevallen. De enige echte kustplaats is Le Grau du Roi, een typische vissershavenplaats, levendig en gezellig, niet al te groot. Er zijn weinig historische bezienswaardigheden te vinden, maar des te meer winkels, bars en restaurants. Tevens heeft het met 5000 ligplaatsen een van de grootste plezierhavens van Europa, de Port-Camargue, waar je dus met gemak je luxe boot kunt aanleggen.

Toch is er aan de kust nog meer te beleven, ook al moet je hiervoor links en rechts een beetje lenen van de Hérault met de verrassende stad Montpellier en van de Bouches-du-Rhône met de prachtige Camargue.

Het zuiden van de Gard wordt in het binnenland gedomineerd door de mooie stad Nîmes, tevens de hoofdstad. Ooit ontstaan rond een bron en een kleine nederzetting genaamd Nemausus is Nîmes uitgegroeid tot een bloeiende stad met een zeer rijke historie. De term ‘het Franse Rome’ dankt Nîmes aan de Romeinse tijd toen het een belangrijke stad was en vooral keizer Augustus heeft bijgedragen aan de bekendheid. De stad biedt dan ook veel overblijfselen en bezienswaardigheden uit die Romeinse tijd.

Het westen van de Gard

In het westen van de Gard begint Les Cévennes, een streek en bergketen in het zuidelijk deel van het Massif Central. Het is een groot gebied en omvat 321.380 hectares aan wilde ongerepte landschappen, bergstromen en rivieren. Het is een granietgebied met veel flora, brem- en heidegebieden, veengronden en granietrotsen. Hiermee heeft Les Cévennes een plek op de Unesco Werelderfgoedlijst gekregen in de categorie ‘beschermd natuurgebied’. Het is er prachtig groen met schitterende vergezichten, mooie rivieren en veel grotten en is ondanks of juist dankzij de dunbevolktheid een zeer geliefde vakantiebestemming.

In het westen grenst de Gard ook aan de Lozère, het departement dat zijn naam dankt aan Mont Lozère, een berg van 1699 meter en daarmee tevens het hoogste punt van Des Cévennes. Een leuke stad in het westen van de Gard is Anduze met het mooie La Bambouseraie, een prachtige botanische tuin met bamboe van wel 28 meter! Neem vanuit Anduze de stoomtrein ‘Train à Vapeur des Cevennes’, deze trein rijdt met open wagons waardoor je van de mooie omgeving kunt genieten.

Wil je meer informatie over reizen naar de Gard?

Lees tips over de autorit via de Route de Soleil, treinen naar de Gard of vluchten naar Nîmes, Montpellier of Marseille.

Ook vind je hier informatie over de handige tolbadge, tanken en laden op de snelweg en milieuzone stickers.

Weetjes - Verhalen - Culinair

  • De weekmarkten zijn een groot onderdeel in het leven van de Franse bevolking. Iedere dag is er wel een in de omgeving te vinden:

    Maandag in Méjannes-le-Clap / Alès (hele dag) / Nîmes

    Dinsdag in Saint-Ambroix / Saint-Jean-du-Gard / Montclus

    Woensdag in Bagnols-sur-Cèze / Goudargues / Saint-Martin-d’Ardèche / Rochegude / Uzès

    Donderdag in Orange / Villeneuve-lès-Avignon / Aiguèze / Alès / Anduze

    Vrijdag in Barjac / Nîmes

    Zaterdag in Uzès / Pont-Saint-Esprit / Saint-Jean-du-Gard / Saint-Martin-d’Ardèche / Saint-Jean-de-Maruéjols

  • Brocante markten en antiekevenementen zijn belangrijk in Frankrijk. Er wordt veel georganiseerd in de grotere steden en dorpen. De wekelijks terugkerende markten zijn:

    Dinsdag in Montpellier / Avignon

    Woensdag in Beaucaire

    Donderdag in Anduze / Nîmes (avond) / Montpellier / Avignon

    Vrijdag in Saint-Jean-du-Gard

    Zaterdag in Sommières / Nîmes / Villeneuve-lès-Avignon / Avignon / Les Vans

    Zondag in Anduze / Bagnols-sur-Cèze / Nîmes / Uzès / Alès / Montpellier / Avignon

  • Le Chemin de Stevenson is een wandeltocht gebaseerd op de route die de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson (1850-1894) liep in 1878.

    Robert Louis Stevenson was een Schotse advocaat die persé schrijver wilde worden. En dat is gelukt aangezien hij bekend is geworden door het schrijven van de boeken Schateiland en Dr. Jekyll en Mr Hyde. Hij startte op 22 september 1878, samen met een ezel die hij had gekocht voor 65 Franse franken en een glas cognac, een tocht van Le Monastier-sur-Gazeille naar Saint-Jean-du-Gard.

    Robert zijn doel was het verwerken van zijn liefdesverdriet om de Amerikaanse Fanny Osborne welke hij in Frankrijk had ontmoet na zijn opleiding tot advocaat.

    Naar aanleiding van de wandeltocht schreef Stevenson een verslag dat in 1879 gepubliceerd is als Travels with a donkey in the Cevennen. De tocht van 274 km loopt echter niet alleen maar door Des Cévennes, zoals de titel doet vermoeden, maar ook door de Haute Loire, de Ardèche, de Gard en de Auvergne. Tegenwoordig is het een volwaardig wandelpad, de GR70. De GR-paden, de Grande Randonnée, vormen een netwerk van Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) door Europa. Het pad trekt jaarlijks tussen de 6.000 en 10.000 wandelaars, met of zonder ezel.

  • Al vanaf het einde van de middeleeuwen is Nîmes een bloeiende textielstad. Een leuk weetje is dat de stad Nîmes de oorsprong is van de denim stof. Denim is namelijk een verbastering van Serge de Nîmes. Serge duidt op de keperbinding, een bijzonder sterke manier van weven waarbij er drie schachten nodig zijn.

    De spijkerbroek kent zijn oorsprong in Amerika waar Levi Strauss zich in 1847 vestigde. Hij maakte daar stevige broeken voor de goudzoekers. De broeken scheurden echter vaak uit bij de zakken waarop Jacob Davis uiteindelijk de ‘spijker’ toevoegde. Hij verstevigde de zakken namelijk met een soort klinknagel.

  • Net zoals in de Provence, het gebied waar de Gard tegenaan schurkt, zie en ruik je in de Gard overal de lavendel. Lavendel komt oorspronkelijk uit Perzië, het huidige Iran. Het woord duikt voor het eerst op in de middeleeuwen. Het werd door de Egyptenaren, Grieken en Romeinen al gebruikt om hun baden en wasgoed lekker te laten ruiken.

    In de Provence wordt sinds de 16e eeuw lavendelolie geproduceerd.

    In Saint-Remèze, tussen Vallon Pont d’Arc en Saint-Martin-d’Ardèche, is een lavendelmuseum: Domaine Lavandaïs. museedelalavandeardeche.com

  • De plataan is een boom die veel voorkomt in de Gard. Hij kan wel 30 tot 35 meter hoog worden en heeft een brede kruin van zo’n 8 tot 12 meter met grote bladeren. Hierdoor wordt deze boom veel gebruikt voor het creëren van schaduw. De plataan is karakteristiek door de bast, er vallen stukken schors af en hierdoor ontstaat er een palet van bruine en groene vlekken.

  • Jeu de boules ofwel Pétanque is ook in de Gard een serieuze volkssport, zelfs de belangrijkste in Frankrijk. Het relatief eenvoudige ‘spel met de ballen’ wordt óveral gespeeld. Er is zelfs een heuse sportbond voor opgericht: de Fédération Française de Pétanque et Jeu Provençal. In ieder dorp zie je wel een veld en een paar balken en op ieder moment van de dag wordt het spel gespeeld. Het is niet zo heel moeilijk: je hebt een set stalen ballen nodig, de boules, een klein houten balletje (wat de Fransen de but noemen) en een veld. Maar onderschat het spel niet! Vaak is een glaasje pastis of un rouge, een rode wijn, nog gewenst. Naar schatting zijn er zo’n 17 miljoen spelers in Frankrijk die regelmatig een wedstrijd spelen.

  • In juni 2019 werd er in het nieuws nog aandacht besteed aan de extreme droogte en hitte in Zuid-Frankrijk. Honderden hectares werden verwoest door de natuurbranden, en vooral de Gard werd getroffen. Het kan erg heet worden in Zuid-Frankrijk, temperaturen van 30 tot 40 graden. De droogte zorgt ook in de natuur voor extreme taferelen.

    Toch kan er in de Gard ook absurd veel regen vallen. Zoveel zelfs dat de rivieren volledig buiten hun oevers treden. De Fransen noemen het de épisodes méditerranées. Gemiddeld drie tot zes keer per jaar is er een intense neerslag in het Middellandse Zee-gebied. Er valt dan in een paar uur net zoveel regen als normaal in een paar maanden. Dit gebeurt omdat de temperatuur van de Middellandse Zee toeneemt tijdens de droge en hete zomer en waarbij de hete, vochtige lucht opstijgt en dan in contact komt met de koude bovenlaag.

  • In veel kleine dorpen in Zuid-Frankrijk wonen en werken kunstenaars, zo ook in Lussan. De Zwitserse keramiste Heidi Caillat bedacht en ontwierp in 1974 de pintades: parelhoenderen van keramiek.

    De pintades zijn inmiddels een begrip en worden wereldwijd verkocht. Ze worden gebakken van een speciale rode klei uit een groeve nabij Marseille, en vervolgens met de hand beschilderd met een speciale techniek.

    Bij het atelier is een kleine winkel waar je alles kunt bekijken en kopen. ceramique-de-lussan.fr

  • Het kleine dorp Saint-Florent-sur-Auzonnet, is niet heel interessant maar heeft een leuke kleine slakkenfarm die je kunt bezoeken op woensdag of zondagavond. Je kunt een rondleiding krijgen en alles te weten komen over slakken en ze zelfs proeven!

    Ik houd zelf erg van l’esgargots, zoals de Fransen de landslak noemen. De wijngaardslak is erg populair in Frankrijk en wordt veel geserveerd in restaurants.

    Bon appetit!

    www.lacarcole.fr

  • In het zuiden van Frankrijk is het heerlijke kruidenmengsel Herbes de Provence zó bekend dat het simpel aangeduid wordt als herbes, kruiden. De kruiden worden veel gebruikt in de mediterrane keuken. In Nederland wordt het mengsel ook wel Provençaalse kruiden genoemd.

    De precieze samenstelling kan afwijken per streek maar de basis bestaat uit: tijm, marjolein, rozemarijn en bonenkruid. Vaak zit er ook lavendelbloem in en eventueel oregano, basilicum, peterselie en/of salie.

    Herbes de Provence wordt gebruikt in stoofschotels en wildgerechten, vaak met rode wijnsauzen. Maar het is ook heerlijk om gewoon over de aardappelen of het vlees te strooien, en uiteraard is het erg lekker bij de barbecue!

  • Montélimar, net over de departementsgrens in het noordoosten van de Gard, is dé stad van de noga, in het Frans nougat. Rond 1600, als een landbouwkundige een amandelboom plant in de Provence, start ook de ontdekking van de nougat. De naam nougat komt van het middeleeuwse nucatus wat ‘met noten’ betekent. De lekkernij is rond 1700 immens populair geworden door het hof van Versailles. Het is lekker, maar plakt enorm aan je tanden en op de streekmarkten is het peperduur. Dat plakken aan je tanden is overigens niet raar als je weet dat nougat gemaakt wordt van 75% suiker en honing met daarnaast eiwit, vanille en noten zoals amandelen of pistachenoten.

Ontdek bezienswaardigheden
in de Gard en omgeving