Le Camargue

“De enorme zoutbekkens in de Camargue leveren jaarlijks zo’n 250.000 kilo zout op”

Le Camargue

Le Camargue ligt in de delta van de Rhône aan de Middellandse Zee. Het gebied is vooral bekend vanwege de grijs-witte wilde paarden, de zwarte stieren, de guardians, Franse cowboys, en de Phoenicopterus roseus, de flamingo’s.

De Camargue is een vlak en zeer waterrijk interessant gebied, een moerasgebied met meren en graslanden, bos en duinen. In de zomermaanden zijn er weinig paarden en stieren te zien omdat deze allemaal ‘op pad’ zijn voor de vele evenementen in de streek. Mocht je speciaal afreizen naar de Camargue om de dieren te zien, dan is het aan te raden om een tour te boeken.

Wil je de flamingo’s te zien, dan kun je in de zomerperiode beter richting de binnenmeren bij Aigues-Mortes waar je een cruise kunt boeken om ze te spotten.

De Grande Camargue is in totaal 750 km2 groot en ligt tussen Saintes-Maries-de-la-Mer en Salin-de-Giraud. Het is een soort eiland omdat het niet geheel aan het vasteland ligt.

Het mooiste insect dat ik heb gezien in de Camargue is de vuurlibelle, de Crocothemis erythraea. Hij kan zo’n 3 à 4 cm groot worden en het mannetje is intens rood van kleur. De vleugels zijn groot en doorzichtig met zwarte randaders. Ik dacht even iets heel bijzonders gezien te hebben, maar na wat googlen kom ik erachter dat deze libelle niet heel zeldzaam is. Hij komt zelfs voor in Nederland.

Waar ligt de Camargue?

De Camargue ligt helemaal in het zuiden van Frankrijk tussen Saintes-Maries-de-la-Mer en Salin-de-Giraud.

 

Tegenwoordig is de Camargue een belangrijk gebied voor de zoutwinning, rijst en wijn. De enorme zoutbekkens, salinas, leveren jaarlijks 250.000 kilo zout op. Het is daarmee het grootste gebied in Europa en met 11,5 hectare net zo groot als Parijs. De zoutbekkens zijn roze gekleurd. Dit komt door een alg die in het water leeft en voor een groot deel uit bètacaroteen bestaat, een rood/oranje kleurstof. Dan vraag ik me ook af waarom de flamingo zo roze is… Komt dat dan omdat deze leeft in en bij de roze zoutvelden? Dat blijkt iets te simpel geredeneerd. Het komt doordat de roze vogel de pekelkreeft eet die op zijn beurt weer dol is op de alg in de zoutvelden.

Het zout wordt gewonnen door verdamping van het zeewater door zon en wind. In de zoutbekkens kristalliseert het zout tot een laag van zo’n 10 cm die eraf geschraapt kan worden. De timing van dit schrapen is belangrijk omdat er in de regentijd niet veel overblijft. Het zout wordt na het schrapen bewaard op enorme zoutbergen. Deze bergen hebben een grappige bijnaam: Camelle, dit slaat op de bulten van een kameel.

Een grappig zout-feitje is de herkomst van het woord ‘salaris’. In de Romeinse tijd werden soldaten namelijk uitbetaald in zout. Zoutrantsoen is in het Latijns salarium. Zout was in die tijd belangrijk en ideaal om eten smaakvoller te maken en te conserveren in een tijd dat koelkasten nog niet bestonden. Meer informatie via visitesalinsdecamargue.com

Zout!

Meer weten over de Camargue?

In de Grandioze Gard lees je nog meer over de zoutbekkens, de stieren en paarden en de omgeving.