gard frankrijk

View Original

Ontdek de charme van ambachtelijke keramiek op het Festival de Céramique in Anduze

See this social icon list in the original post

Een erg leuk jaarlijks terugkerend event in Anduze is het Festival de Céramique waar jaarlijks kunstenaars van over de hele wereld samenkomen om hun prachtige creaties te tonen.

In de 17e eeuw werd Anduze hét centrum van de pottenbakkerij. Nu wordt er jaarlijks in het tweede weekend van augustus het Festival de Céramique, het Keramiek Festival georganiseerd, een bekend en drukbezocht evenement. Gedurende drie dagen staat Le Parc des Cordeliers, op zichzelf al een charmant park, vol met 55 kunstenaars die hun creaties tonen aan het publiek. Ook zijn er diverse workshops waar je zelf aan de slag kunt met klei. Het festival is gratis en je kijkt je ogen uit. Dit jaar bij mijn bezoek aan Anduze stuitte ik toevallig op het festival en was ik onder de indruk van de creativiteit van de kunstenaars. Ook het centrum wordt aangekleed met keramiek in een bepaald thema en de diverse winkels doen mee met een tentoonstelling. 

Op keramiekgebied zijn vooral de Vase d’Anduze beroemd, deze worden al sinds de 17e eeuw gemaakt en inmiddels sieren zij vele kasteeltuinen en landhuizen over de hele wereld. Oorspronkelijk werden ze gemaakt om er citrusbomen in te planten zodat deze bomen in de winter makkelijk verplaatst konden worden. Ze werden uiteindelijk wereldberoemd toen Versailles de vazen aanschafte voor hun tuinen. De vazen zijn geglazuurd in meerdere kleuren en versierd met guirlandes, leeuwenkopjes, Franse lelies en rozetten.

 https://www.festival-ceramique-anduze.org