gard frankrijk

View Original

Niet voor bangeriken: de opwindende traditie van Abbrivado Bandido

See this social icon list in the original post

Een echte belevenis in Zuid-Frankrijk is de Course Camarguaise en de Abrivado. Varianten op en geïnspireerd door het stierenvechten, echter de niet-bloedige versie gelukkig. Vooral de Abrivado Bandido is erg leuk en spannend om te bekijken. In o.a. Barjac en Uzès staat begin augustus een heel weekend in het teken van de stieren, maar ook in andere dorpen wordt dit feest gevierd, zowel in juli als in augustus.

De term Abrivado komt van abriva, wat versnellen of lanceren betekent. De Bandido komt van het Provençaalse woord bandi, wat bevrijden, loslaten betekent. Het is officieel het ‘brengen van de stieren naar de veewagens of naar de weide’ en in de dorpen worden tijdens de feesten de zwarte stieren van de ene naar de andere veewagen geleid door de gardians op hun witte paarden uit de Camargue. Mooi zijn de trotse blikken van de ruiters, zowel mannen als vrouwen.

Jongemannen uit de regio tonen hun bravoure door achter de horde aan te rennen en proberen een stier tot stilstand te brengen door ze met de horens naar de grond te duwen, soms met een fikse smak op het asfalt als gevolg.

De stieren die gebruikt worden zijn van een speciaal ras, meestal kleine zwarte runderen uit de Camargue. Ze worden speciaal gefokt voor deze feesten en goed getraind. Het is namelijk niet geheel ongevaarlijk. Prachtig om te zien zijn de, meestal witte, paarden die goed op elkaar zijn ingespeeld om in een V-formatie en naar binnen toe leunend de stieren te geleiden. Het verbaast me ieder jaar weer hoe de stieren vaak redelijk netjes in één lijn blijven rennen richting de veewagen die vaak een halve kilometer verderop staat. Soms echter breken de stieren uit. Er zijn plekken langs de route waar géén hekken staan (in Nederland volslagen ondenkbaar). Dit werkt enorm adrenaline verhogend maar dat maakt het evenement ook zeer de moeite waard. Probeer maar eens scherp te fotograferen én op te letten dat je niet geschept wordt door een stier die het nét die ene dag zat is om in een lijntje te blijven lopen! Het blijven dieren.